jump to navigation

Cum sa refuzi pe cineva fara sa te simti vinovat sau prost? February 27, 2010

Posted by admin in General.
Tags:
trackback

Te grabesti de la o treaba la alta, fara timp pentru tine? Cheia este sa stii clar ceea vrei sa accepti. Atunci te vei simti mult mai increzator cand zici nu.

Pasi

  1. Decide ce activitati iti plac cu adevarat. Daca esti concentrat pe acele lucruri, atunci urmatoarea data in care esti rugat sa te oferi voluntar sau sa te ocupi de ceva care ocupa mult timp vei stii cum sa refuzi.
  2. Treci peste nevoia de a fi dragut. Nu trebuie sa iti fie frica daca dezamagesti oameni, si lasa deoparte aerul de importanta care ti-l da impresia de a fi indispensabil.
  3. Fii clar cand zici nu. Ambiguitati cum ar fi „poate dupa prima zi a anului” sau „o sa te contactez eu” o lasa pe celalalta persoana sa se gandeasca ca esti interesat, cand de fapt tu nu esti.
  4. Exerseaza sa zici nu in situatii neamenintatoare, cand ai putin de pierdut si succesul este aproape asigurat. Apoi vei ajunge sa demisionezi din consiliul de conducere al directorilor si vei inceta sa te angajezi in munca comitetului. Invata ca a gasi timp pentru tine sau familia ta nu necesita nici o scuza sau motiv.
  5. Spune nu la cereri pentru bani si zi nu fara a da nici o explicatie. Contribuie la ceea ce te intereseaza sau este in acord cu valorile tale.

Sfaturi

  • Pastreaza simplitatea. Cele mai eficiente “nu”-uri sunt cele mai putin complicate. Cu cat vei da mai multe detalii cu atat persoana te va provoca sau va incerca sa iti schimbe opinia.
  • Fa un compromis cand inveti sa zici nu. Daca esti rugat sa aduci prajituri la un eveniment, opteaza pentru prajituri cumparate decat sa te muncesti in bucatarie.
  • Reevalueaza obligatiile tale curente. Poate ca ai acceptat o obligatie de lunga durata acum o luna, dar acum vezi ca nu functioneaza pentru tine. Vorbeste cu oamenii implicati si gasiti o solutie care sa functioneze pentru toti.
Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: