jump to navigation

Totul despre cancerul bucal February 16, 2010

Posted by admin in Sanatate.
Tags: ,
trackback

Zilnic mor oameni din cauza cancerului bucal. Anual sunt diagnosticate peste 300.000 noi cazuri in intreaga lume. Aceasta boala dentara grava, care afecteaza gura, buzele sau gatul poate fi tratata daca este diagnosticata la primele semne.

 1. Factori de risc
  Utilizarea tutunului este principalul factor de risc in cancerul bucal. Studiile au aratat ca cel putin 75% dintre cei diagnosticati cu cancer bucal au fost sau sunt consumatori de tutun. Dintre acestia, cei care abuzeaza de alcool au cu 15% mai multe sanse de a face cancer bucal. Varsta si expunerea prelungita la radiatii sau soare sunt factori care contribue la aparitia cancerului bucal.

 2. Semne si simptome
  Din pacate, in stadiul initial, cancerul bucal poate sa treaca neobservat. Cancerul bucal poate sa para o afta obisnuita, un herpes sau o decolorare a tesutului. Din fericire, dentistul dvs isi poate da seama daca o leziune este canceroasa. Daca aveti orice leziune in gura sau pe buze care nu se vindeca in 2 saptamani, sau daca va e greu sa inghititi pe o perioada mai mare de timp, este foarte important sa mergeti la dentist imediat.
 3. Tratament
  Daca dentistul dvs gaseste ceva suspect in gura dvs, el ar putea sa indeparteze tesutul lezat, dar cel mai probabil va va trimite la un specialist pentru indepartarea tesutului si pentru o biopsie, care este o procedura nedureroasa.

  Daca cancerul bucal este descoperit suficient de devreme, poate fi tratat si doar cu o operatie. Radiatiile combinate cu chirurgie se folosesc daca cancerul este intr-un stadiu avansat.
 4. Prevenire
  Cea mai buna prevenire a cancerului oral este evitarea tutnului de orice fel si consumarea bauturilor alcoolice cu moderatie. Evitati expunerea prelungita la soare sau aplicati protectie solara pe buze. Mergeti la dentist la fiecare 6 luni pentru controale regulate si pentru verificari ale gurii pentru cancer bucal. Acest proces dureaza foarte putin si consista din verificare vizuala a oricarei prezente a cancerului.

  Desi numarul de victime anuale ale cancerului bucal este imens, acest cancer se poate vindeca usor daca este diagnosticat devreme. Prevenirea este factorul cheie in evitarea cancerului bucal si o examinare de cateva minute va poate salva viata.
Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: