jump to navigation

Ce intrebari sa ii pui proprietarului unei masini second hand inainte de a o cumpara? February 15, 2010

Posted by admin in Bani.
Tags: ,
trackback

Folositi aceste intrebari pentru a descoperi vanzatorii mincinosi si pentru a afla mai multe.

1. De ce vindeti masina?
Aceasta este probabil cea mai importanta intrebare din conversatia de la telefon. Puteti afla foarte multe despre masina – si despre proprietar. Daca proprietarul spune ca trebuie sa plece din tara saptamana viitoare, atunci aveti ocazia unui chilipir. Pe de alta parte, fiti atenti la motivele neplauzibile.

2. In ce stare este masina?
Aceasta este o intrebare evidenta. Dar felul in care raspunde proprietarul la aceasta intrebare va poate spune multe despre modul in care a fost intretinuta masina. Pe masura ce ascultati, notati eventualele probleme pe care sa le discutati daca va hotarati sa vedeti masina si sa o incercati. Aceasta lista va va fi de ajutor si daca duceti masina la un mecanic pentru o inspectie profesionala.

3. Ce culoare are masina?
Aceasta este o intrebare surprinzator de importanta. Anumite masini au niste culori de-a dreptul oribile. De exemplu, masinile Ford Aspire, de la sfarsitul anilor 1990, au fost fabricate intr-o mare varietate de culori urate de “oja de unghii”. Audi si Lincoln au nuante de alb-perlat pe care multi le admira, dar pe care anumiti barbati le gasesc prea feminine. Deci intrebati mai intai. In plus este o buna modalitate de a incepe o conversatie cu proprietarul si de a vedea cat e de vorbaret.
Cateva cuvinte despre culori. Masinile negre sunt foarte greu de intretinut. Masinile rosii atrag cateodata atentia politiei. Si daca chiar nu va place culoarea masinii dvs, tot veti fi nemultumit de ea, indiferent cat de bine merge.

4. Ce reparatii au fost efectuate recent?
Aceasta intrebare va da o imagine a istoricului masinii. Daca vorbiti despre o masina veche de doi ani, nu va ingrijorati daca nu au fost efectuate reparatii de curand. Nu a atins inca punctul in care componentele au inceput sa se deterioreze.

5. Aveti chitantele de la service?
Un proprietar constiincios, care a avut grija de masina sa, va pastra toate chitantele de la service. Daca inspectati masina, rezervati-va 15 minute pentru a va uita pe chitante. Vedeti unde au fost facute reparatiile, si daca se potrivesc cu descrierea proprietarului in legatura cu reparatiile facute recent. Exista inregistrari ale schimbului regulat de ulei? Au fost facute revizii la un service autorizat? Aceste servicii sunt de obicei mai scumpe, dar si de o calitate superioara. Proprietarul spune ca a facut multe reparatii recent, dar nu are chitantele? Fiti suspicios.

6. Sunteti proprietarul original?
Aceasta este o intrebare de baza si nu are nevoie de alte explicatii. E o buna metoda de a raspunde unui anunt de pe Internet. Daca proprietarul actual nu este si cel original, nu uitati sa intrebati de cata vreme are masina. In acest fel puteti afla doua informatii foarte importante. Cat de bine cunoaste acest proprietar masina pe care o vinde? Puteti verifica veridicitatea raspunsurilor verificand istoricul masinii. Orice discrepanta ar trebui sa arunce o umbra serioasa asupra valorii masinii. Cea mai mare problema sunt vanzatorii de masini de week-end care spun ca sunt proprietarii. Cumpara ieftin si vand rapid, transmitand noului proprietar probleme ascunse ale masinii.

7. Masina are rugina?
In zonele cu multa zapada, chiar si cele mai bune masini ruginesc. Deci aceasta intrebare este foarte importanta. Toate masinile se vor coroda la un moment dat. Atunci cand inspectati masina, e posibil sa nu vedeti totul. Intreband proprietarul, puteti sa descoperiti potentiale probleme.
Nu reactionati exagerat. Daca cumparati o masina veche de 10 ani, o suprafata ruginita nu va conta. Nu va conta nici o gaura in portiera din dreptul soferului, pentru ca mecanicul va va spune ca sasiul a fost slabit in toate modurile cu putinta.
Ca si in cazul celorlalte intrebari, raspunsul proprietarului va va da informatii in legatura cu ingrijirea masinii. Ca de exemplu: “Duc masina la spalatorie saptamanal in timpul iernii.”

8. Daca nu ati vinde masina, ce modificari i-ati face?
Aceasta intrebare va poate ajuta foarte mult. Multi proprietari va vor spune ca masina lor este in excelenta stare. Dar 99% din masini au nevoie de anumite reparatii, indiferent de cat de bine sunt intretinute. Asa ca intrebati proprietarul ce ar repara daca nu ar vinde masina.
Un raspuns bun e ceva de genul acesta: “Am inlocuit discurile de frana si sabotii acum 25.000 de km, ar trebui sa mai reziste inca vreo 6 luni.” Perfect: primiti informatii in plus pe care o puteti transmite mecanicului si pe care o puteti verifica atunci cand verificati istoricul masinii.
Orice ar fi in lista de reparatii pe care ar dori sa le faca actualul proprietar probabil ca va aparea si pe lista dvs.

9. A fost masina implicata vreodata in vreun accident, fie el minor?
Aceasta intrebare este importanta din mai multe motive. In primul rand, contine informatii foarte utile. Apoi, informatia poate fi verificata de un mecanic. Minciunile proprietarului actual in legatura cu un accident serios nu pot fi tolerate.
Un accident minor afecteaza foarte putin siguranta masinii, daca a fost reparat corespunzator.

10. Sunteti flexibil in ceea ce priveste pretul?
Poate fi o intrebare agasanta, insa e bine de stiut daca proprietarul e dispus sa accepte un pret mai scazut. Asa ca intrebati, insa intrebati respectuos. Daca masina corespunde criteriilor dvs, ar trebui sa fiti dispusi sa mergeti sa o vedeti chiar daca proprietarul nu e dispus sa negocieze.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: