jump to navigation

Cum functioneaza escrocheriile denumite phishing February 11, 2010

Posted by admin in internet.
Tags:
trackback

Acest tip de escrocherii fac parte de acum din viata de zi cu zi. Este important sa stiti cum sa recunoasteti o asemenea escrocherie pentru a evita sa deveniti o victima.

O vedere de ansamblu a escrocheriilor phishing

Acest gen de escrocherii sunt doar o alta modalitate de a incerca accesarea informatiilor importante. Escrocii trimit un mail tuturor adreselor pe care le gasesc. De obicei, mesajul pare a veni din partea unei banci sau a unei institutii financiare. Prin acest email vi se cere reinnoirea informatiilor pentru un motiv sau altul si de obicei vi se va da un link la care sa puteti face acest lucru.
Poate parea normal si legitim, dar acest tip de actiuni nu sunt sub nici o forma legale. Linkul furnizat nu va duce la pagina de web a institutiei financiare. In schimb, veti furniza informatii unor escroci.

De ce folosesc escrocii aceasta tehnica

De ce ar face cineva asa ceva? Pentru ca pot obtine multe informatii importante in acest fel.
In primul rand in acest fel se poate obtine parola si numarul de cont al unei persoane. In acest fel se pot deturna fondurile persoanei respective. Anumite astfel de escrocherii cer toate informatiile personale (inclusiv numele de fata al mamei, CNP-ul, etc) pentru a va fura identitatea si a deschide conturi in numele dvs. Anumite victime au dezvaluit numarul cardurilor de credit si s-au trezit in situatia de a fi escrocati.

De ce functioneaza acest tip de escrocherii

Oricine poate fi pacalit de o escrochrie elaborata. Cele simple sunt usor de reperat, dar cei mai buni escroci sunt de obicei si foarte inteligenti. Folosesc o varietate de trucuri pentru a face ca escrocheria sa para un proces complet legal. De exemplu, pot include grafica paginii web a bancii in email sau pe site-ul fals. Sau linkul furnizat sa para ca duce pe site-ul bancii, dar in realitate sa va duca pe un complet alt site.

Cum sa va dati seama de o asemenea escrocherie

Este usor sa va dati seama de o escrocherie simpla. De exemplu, daca primiti un mail de la o banca la care nu ati deschis niciodata un cont, atunci nu intrati pe link si nu dati informatiile dvs personale. Acum, daca aveti un cont la banca respectiva, lucrurile devin interesante.
Va trebui sa cititi mesajul cu foarte mare atentie pentru a va da seama daca este o escrocherie sau nu. Exista cuvinte scrise gresit? Cateodata, escrocii opereaza intr-o alta limba si se dau de gol cu un vocabular sarac.
Ar trebui sa examinati si linkul furnizat. Va trimite acolo unde pare sa trimita? Cel mai bine este sa nu dati click pe laink, ci sa-l copiati in caseta de adrese al browserului dvs de internet. Se poate intampla ca o adresa sa para legala, dar sa aiba doua litere inversate.
Cea mai buna metoda de a evita sa deveniti victima unei astfel de escrocherii este sa va folositi judecata. Nicio societate financiara care se respecta nu va va trimite un email prin care sa va solicite sa furnizati pe Internet informatii personale importante. De fapt, majoritatea institutiilor va vor informa ca nu va vor cere niciodata informatii personale prin telefon sau email.

Sfaturi pentru victimele phishingului

Daca ati fost pacalit in trecut, va trebui sa fiti vigilenti. Mai intai, anuntati societatea financiara. Cel mai probabil vor urmari escrocul si va vor monitoriza contul cu mai multa atentie. Apoi, ar trebui sa puna pe credite o alerta de frauda. In cele din urma ar trebui sa monitorizati cu atentie conturile dvs si mailul. Daca observati activitate neobisnuita, anuntati banca imediat.

Cum puteti preveni phishingul

Puteti ajuta autoritatile. Daca primiti un mesaj suspect, raportati-l.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: