jump to navigation

Cum sa desgusti vinul ca un expert? February 10, 2010

Posted by admin in Mancare.
Tags:
trackback

Invatarea degustarii vinurilor este o aventura care va va adanci aprecierea fata de vinuri si de producatori. Priviti, mirositi si gustati – incepeti cu simturile de baza si in scurt timp veti invata sa degustati vinul ca si un profesionist.

Iata cum se face:

  1. Priviti. Turnati vin intr-un pahar potrivit. Priviti bine vinul. Ce culoare are? Priviti dincolo de rosu, alb sau rose. Daca este un vin rosu, culoarea poate fi purpurie, rubinie, grena, rosu sau chiar maroniu. Daca vinul este alb, poate fi clar, culoarea paiului, auriu, verziu, galben pal sau maroniu.
  2. Priviti in continuare. Stabiliti opacitatea vinului. Este vinul clar, tulbure, transparent sau opac? Inclinati un pic paharul si rotiti vinul un pic – priviti din nou, va uitati la culoare, claritate si stralucire – exista sedimante, bucati din dop sau alte bucati care plutesc? Un vin rosu mai vechi va fi mai translucid decat unul tanar.
  3. Mirositi. Mirosul nostru este extrem de important in analizarea unui vin. Pentru a va face o buna impresie in legatura cu aroma vinului, rotiti usor paharul (va mari aroma naturala a vinului) si mirositi rapid pentru o prima impresie.
  4. Mirositi in continuare. Acum bagati-va nasul in pahar si inhalati puternic. Care este a doua impresie? Miroase a stejar, fructe de padure, flori, vanilie sau citrice? Aroma unui vin este un excelent indicator a calitatii sale si a caracteristicilor sale unice. Rotiti din nou paharul si lasati aromele sa se amestece si mai mirositi odata.
  5. Gustati. In sfarsit, gustati. Incepeti cu o inghititura mica si lasati-o sa se plimbe pe limba. Exista 3 faze ale degustarii:
  6. Gustul – Dupa ce va faceti prima impresie despre vin, lasati putin aer sa intre in gura si permiteti vinului sa se amestece cu aerul. Astfel veti simti si mai bine aroma (chiar daca veti fi considerat un pic amuzant). Ce gust simtiti? Vinurile rosii vor avea gusturi de fructe de padure, lemnoase sau de ardei gras. Vinurile albe vor avea arome de mere, de flori sau de citrice.
  7. Gustul initial – Acesta reprezinta prima dv. impresia in legatura cu componentele si aromele vinului.
  8. Gustul final – Finalitatea vinului reprezinta durata aromei dupa ce vinul este inghitit? A durat cateva secunde? A fost usor (precum apa) sau greu (precum consistenta laptelui)?
  9. Dupa ce ati degustat vinul, ati putea sa va scrieti cateva impresii. V-a placut vinul per total? Are un gust mai bun acompaniat de cascaval, paine sau un fel de mancare intreg? Veti dori sa-l cumparati din nou? Daca da, scrieti-va intr-o agenda/carnetel numele vinului, producatorul si anul in care a fost imbuteliat.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: