jump to navigation

Cum sa mergeti prin trafic cu bicicleta in siguranta fara a fi calcati? January 16, 2010

Posted by admin in General.
Tags:
trackback

Simtiti-va confortabil pe strazi

A fi in trafic cu bicicleta seamana cu mancatul de stridii. Pare mult mai neplacut si mai inspaimantator decat este. Pentru unii oameni, pur si simplu nu va deveni niciodata o experienta confortabila. Dar daca sunteti dispus sa incercati sa mergeti pe niste strazi mai putin aglomerate pentru a mari increderea in fortele proprii, aveti mari sanse ca in curand sa inceapa sa va placa si sa va plimbati prin tot orasul.

Exista 3 mari elemente importante pentru a va simti mai confortabil pe drumurile publice.

Fiti vizibil

Pentru a merge cu bicicleta in siguranta, trebuie sa fiti vizibil pentru masini. Adica sa purtati culori deschise, inclusiv echipament reflectorizant, mai ales in orele diminetii sau in orele apusului. Farurile sunt si ele importante, atat farurile din fata bicicletei cat si luminile rosii din spate. Nu numai ca aceste faruri sunt obligatorii, dar ele vor reprezenta si cea mai buna investitie pe care o puteti face pentru a va asigura siguranta.

Puteti incerca chiar sa va puneti un stegulet pe bicicleta.

De asemenea, pentru vizibilitate maxima, trebuie sa mergeti prin locurile prin care masinile se asteapta sa vada traficul. Adica sa mergeti mereu cu bicicleta pe partea corecta a drumului. Una din cele mai frecvente cauze ale accidentelor o reprezinta biciclistii care merg pe partea gresita a drumului si sunt loviti de masini care nu se asteapta la acesti kamikaze pe biciclete care vin inspre masini cu viteze relativ mari din directia gresita, mai ales cand masina vireaza de pe o strada laterala pe o artera mare.

Fiti previzibil

O greseala comuna a biciclistilor incepatori este sa se simta ca si cum nu ar avea nici un drept sa se afle pe drum. Aceasta gandire este periculoasa pentru ca ii face pe biciclisti sa se fereasca de masini si sa se comporte in feluri care le pot pune in pericol siguranta

Exemplu: imaginati-va ca sunteti cu bicicleta pe un drum cu 2 benzi cu trafic usor spre mediu si fara delimitare intre benzi. Un biciclist incepator ar putea simti nevoia sa se apropie mult de marginea strazii atunci cand e pe bicicleta si sa stea cat mai aproape posibil de margine. Acest fapt provoaca probleme pentru ca incurajeaza masinile sa incerce sa treaca pe langa, depasind atunci cand nu este sigur. Nu lasa loc de manevre biciclistului in caz ca ii apar in drum bucati de sticla, gratare de canal, pietris, caini, etc., care pot aparea pe neasteptate pe marginea drumului.

Cea mai buna cale de a merge cu bicicleta intr-o astfel de situatie este sa va comportati ca o masina, mergand intr-o linie dreapta pe locul unde ar trebui sa vina roata dreapta a masinii. Astfel veti fi mai vizibil si veti avea loc de manevre cand este nevoie, plus ca masinile vor putea depasi doar cand vor avea loc destul.

Frica comuna a biciclistilor de a fi loviti din spate este cea care ii impinge pe biciclistii incepatori sa faca aceasta greseala. Din fericire, aceste coliziuni sunt printre cele mai rare accidente de biciclete si masini. Daca conducatorii auto pot vedea si evita conurile de circulatie sau semnele puse in strada, atunci cu siguranta ei pot observa si evita un biciclist care merge corect pe banda sa.

Riscul accidentelor in cele mai comune locatii – intersectiile – poate fi iarasi evitat daca circulati “ca o masina”. Adica sa nu mergeti printre masini si sa schimbati benzile tot timpul. Mai degraba, concentrati-va asupra respectarii luminilor de trafic, asupra semnalizarii virajelor si asupra faptului ca sunteti vizibil soferilor, atat prin imbracaminte cat si prin prezenta pe strada.

Alegeti rutele potrivite

Exista unele drumuri care nu sunt potrivite pentru biciclisti. Traficul rapid si aglomerat pe drumuri fara benzi pentru biciclisti reprezinta cel mai comun trafic care va va face mersul pe bicicleta neplacut si nesigur.

Dar exista multe alte trasee bune pentru ciclisti tocmai pentru ca sunt locuri in care o masina nu poate merge rapid. Se poate ca dv. sa nici nu le fi luat in considerare pentru mersul cu bicicleta pentru ca ele nu exista pe radarul dv. ca sofer.

Pentru o calatorie placuta sau pentru un traseu potential catre munca sau scoala, cautati drumuri mai putin umblate, care de obicei se desfasoara paralel cu strazile principale. Aceste strazi mai putin umblate trec probabil printre blocuri si/sau exista mai multe opriti. Nu este ideal pentru un sofer grabit, dar este perfect pentru un biciclist.

Mersul pe strada

Deci, daca inca nu ati incercat sa mergeti cu bicicleta in afara pistei pentru biciclisti, poate ca acum este momentul sa incercati. Este o cale grozava de a descoperi niste locuri frumoase prin care sa va plimbati cu bicicleta si o cale amuzanta de a explora vecinatatea locuintei dv.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: