jump to navigation

Ce sa faci daca te inteapa o albina? January 10, 2010

Posted by admin in Sanatate.
Tags: ,
trackback

Intepaturile de albine sunt fie foarte dureroase, fie mortale, in functie de cat de alergica este victima la veninul albinelor. Cea mai buna cale de a reduce reactiile la veninul albinelor este sa scoateti actul albinelor pe cat de repede posibil. Daca o victima a unei intepaturi de albina a mai avut reactii alergice in trecut la intepaturile de albine, luati in calcul posibilitatea de anafilaxie, o reactie alergica ce poate fi mortala.

Iata cum:

 1. Siguranta inainte de toate! Indepartati-va de albina. Albinele elibereaza o aroma atunci cand sunt in pericol pentru a atrage si alte albine. Daca sunteti inca in zona atunci cand celelalte albine apar, ele va vor intepa.
 2. Folositi precautiile universale si purtati echipament personal de protectie daca aveti.
 3. Scoateti acele imediat! Nu e nevoie sa razuiti acele de albine, doar scoateti-le. Este in regula sa le scoateti cu degetele. Cu cat acele de albina stau mai mult in corp, cu atat mai dura va fi reactia corpului.
 4. Daca victima este alergica la albine, verificati daca victima are la ea un auto-injector de epinefrina. Daca da, ajutati victima sa isi foloseasca dispozitivul. Daca victima ar trebui sa aiba asa ceva la ea si nu are, sunati la urgente imediat! Nu asteptati aparitia simptomelor.
  Urmariti victima atent pentru a observa orice semne de anafilaxie.

  – mancarimi
  – roseata

  – urticarie

  greutati in respiratie
  Daca exista griji in legatura cu faptul ca o victima poate ajunge in faza de anafilaxie, sunati imediat la urgente. Antihistaminele pot incetini o reactie anafilactica, dar nu vor opri starea aceasta.
 5. Victimele care nu au alergie la albine vor avea totusi reactii locale la intepaturile de albine. Roseata, umflaturi si dureri apar in cazul unei intepaturi de albina. Durerea dispare destul de repede, dar umflatura poate dura mai mult de o zi. Folositi o punga cu gheata pentru a reduce umflatura.
 1. Este obisnuit sa inceapa mancarimile in zona intepaturi. Antihistaminicele sau lotiunile calmante ar trebui sa va ajute.
 1. Duceti victima la urgente daca a fost intepata de mai mult de 10 ori sau daca albinele au ramas blocate in nas, gura sau gat. Umflarea de la aceste intepaturi poate provoca greutati in a respira, chiar si in cazul victimelor care nu sunt alergice.
 2. Folositi ibuprofen pentru a scapa de durerile mici.

Sfaturi:

 1. Se spune ca trebuie sa frecati zona intepata pentru a indeparta acele de piele pentru ca ciupirea sacului de venin poate introduce si mai mult venin in victima. De fapt, conteaza mult mai mult cat de repede scoateti acul din victima fata de felul in care scoateti acul.
 2. Albinele lasa un ac in urma atunci cand inteapa o victima. Viespile si bondarii nu lasa ace in urma. Aceste rude ale albinei pot provoca si ele o reactie anafilactica.
Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: