jump to navigation

De ce uitam si cum facem sa ne reamintim? December 14, 2009

Posted by admin in Sanatate.
Tags:
trackback

Care sunt motivele majore datorita carora oamenii uita informatiile? Una dintre cele mai cunoscute cercetatoare in domeniu, Susan Loftus, a identificat 4 cauze ale uitarii: incapacitatea de a reda informatia, interferenta, incapacitatea de a stoca informatia si uitare motivata.

1. Incapacitatea de a reda informatia

V-ati simtit vreodata ca si cum o anumita informatie pur si simplu a disparut din memoria dvs? Sau poate ca stiti ca e acolo insa nu puteti sa o gasiti. Una din cele mai comune cauze ale uitarii este incapacitatea de a reda o anumita amintire. Una din explicatiile acestei incapacitati este teoria degradarii. Conform acestei teorii, se creaza o urma a memoriei de fiecare data cand se formeaza o noua teorie. Teoria degradarii sugereaza ca in timp aceste urme ale amintirilor se estompeaza si in final dispar. Daca o anumita informatie nu este redata si repetata, va fi pana la urma pierduta. O problema acestei teorii este faptul ca totusi, chiar si amintirile care nu au fost repetate sau amintite sunt remarcabil de stabile in memoria pe termen lung.

2. Interferenta

O alta teorie asa cum este teoria interferentei sugereaza ca anumite amintiri intra in competitie si interfereaza cu alte amintiri. Atunci cand informatia este foarte asemanatoare cu cea stocata in memorie anterior, exista o mare posibilitate ca sa se petreaca o interferenta. Exista doua tipuri de baza de interferente:

  • Interferenta proactiva apare atunci cand o amintire veche face mai dificila sau imposibila redarea unei amintiri noi.
  • Interferenta retroactiva apare atunci cand o noua informatie interfereaza cu capacitatea de a reda informatia acumulata anterior.

3. Incapacitatea de a stoca informatia

Uneori oamenii uita informatii pentru ca acestea nu ajung in memoria de lunga durata. Intr-un experiment, cercetatorii americani au rugat participantii sa identifice corect o moneda americana (un penny) dintr-un grup de mai multe monezi de aceeasi valoare.

Unii oameni si-au amintit culoarea si forma monezii, dar au uitat alte detalii minore. Motivul este ca in memoria lor erau stocate doar detaliile necesare pentru a identifica acea moneda de restul monedelor de valori diferite.

4. Uitare motivata

Uneori, oamenii vor sa uite anumite amintiri, mai ales cele traumatizante sau care le provoaca neliniste. Cele 2 forme de baza ale uitarii motivate sunt: suprimarea, o forma constienta de uitare, si reprimarea, o forma inconstienta de uitare.

Totusi, conceptul amintirilor reprimate nu este acceptat de toti psihologii. Una din problemele amintirilor reprimate este dificultatea, daca nu chiar imposibilitatea, de a verifica stiintific daca o amintire a fost sau nu reprimata. De asemenea, activitatile mentale precum repetarea si amintirea sunt modalitati importante de intarire a unei amintiri si amintirile unor evenimente dureroare sau traumatizante au mai mici sanse de a fi mentionate, discutate sau repetate.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: