jump to navigation

Cum sa aleg vinul potrivit pentru o cina perfecta? December 1, 2009

Posted by admin in Mancare.
Tags: ,
trackback

De ce pare atat de greu sa alegem vinul potrivit la mancare? Se pare ca exista foarte multe reguli atunci cand vine vorba de alegerea vinului potrivit. Insa cea mai importanta reglula este aceea ca nu exista reguli atunci cand vine vorba de gusturile dvs, alegerea potrivita este intotdeauna cea care va incanta cel mai mult simturile.

Cum interactioneaza gusturile

Suneti capabili sa distingeti doar 4 gusturi cu limba: dulce, sarat, acru, amar, in vreme ce nasul dvs poate deosebi peste 200 de arome diferite. Combinand caracteristicile limbii si ale gurii puteti sa experimentati o varietate enorma de gusturi si nuante. Atunci cand alegeti vinul pentru mancare tineti minte ca gusturile se pot completa sau contrazice, dar combinatia sa fie buna. De exemplu un vin dulce Riesling poate face ca o punga de cartofi prajiti sarati sa fie si mai gustoasa din cauza diferentei de gust, iar combinat cu o placinta cu branza sa ii scoata in evidenta gustul.

Greu fata de usor

Dati-va seama ce fel de mancare se poate numi greu si care usor. De exemplu friptura cu cartofi este un fel de mancare greu, comparativ cu pui la gratar si legume, care este un fel de mancare usor. De obicei lumea prefera mancarea mai satioasa sa fie acompaniata de un vin rosu, mai consistent, in vreme ce mancarea usoara este acompaniata de vinuri albe. Unora li se pare mai simplu sa combine carnea alba cu vinul alb si carnea rosie cu vinul rosu.

Alte elemente

Alt element de luat in consideratie este de exemplu aciditatea mancarii. De exemplu o salata greceasca sau un sos pe baza de lamaie sa ve potrivi mai bine cu un vin care sa aiba tonalitati acide (Pinot Grigio). Mancarurile care sunt mai dulci tind sa se potriveasca cu vinuri care sunt un pic mai seci (Riesling demi-sec).

Insa indiferent de cum potriviti vinul la mancare, bucurati-va de aventura, si nu va lasati prinsi in reguli. Tineti minte ce combinatii va plac si nu va fie teama sa incercati si altele noi.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: