jump to navigation

Cum sa iei decizia corecta in conditii de stres? November 27, 2009

Posted by admin in General.
Tags:
trackback

Atunci cand trebuie sa iei o decizie, incerci sa fie cea buna, insa uneori, din diferite motive, dai gres. Cand ai mai multe optiuni este cel mai dificil. In asemenea situatii, actul de a lua o decizie devine o sarcina coplesitoare.

Life 123 iti ofera cateva sfaturi pentru ca luarea unei decizii sa devina mai usoara si sa ajungi cat mai repede pe o concluzie.

In primul rand, trebuie sa cunosti foarte bine problema. Pentru a putea ajunge la o decizie, si, de preferat, una corecta, trebuie sa despici firul in patru, sa in intorci problema pe toate partile, sa o privesti din toate punctele de vedere.

Aduna cat mai multe informatii. Pentru a evalua optiunile trebuie sa aduni cat mai multe informatii, astfel incat sa nu ai impresia ca ceea ce stii cel mai bine este si corect.

Gandeste-te care este cel mai prost secenariu posibil. Analizeaza fiecare situatie si gandeste-te ce ar putea merge prost in privinta fiecarei decizii pe care o poti lua. Ai putea trai cu consecintele?

Ia in considerare toate argumentele pro si contra. Un proces clasic de luare a deciziilor te poate ajuta sa vezi care este cea corecta. De exemplu, ia o foaie de hartie si scrie pe o jumatate a acesteia argumentele pro si in cealalta jumatate argumentele contra. Analizeaza-le foarte atent.

Nu incerca sa iei o decizie foarte importanta de unul singur. Consulta-te cu apropiatii tai. Parerile familiei sau ale prietenilor te pot ajuta in procesul de luare a unei decizii.

Vizualizeaza rezultatele pozitive. De obicei, este usor de imaginat care ar fi cel mai rau lucru care se poate intampla, dar este mai dificil de imaginat un scenariu pozitiv. Incearca sa vizualizezi modul in care te vei simti dupa fiecare alegere posibila. Vrei sa te simti multumit? Mandru? Ingrijorat? Plin de regret? Examineaza fiecare sentiment si rezultatul.

Nu uita de valorile tale. La baza luarii unei decizii bune pot sta valorile tale. Astfel, daca vei lua o decizie in conformitate cu valorile tale, este posibil sa te simti impacat.

Ai incredere in intuitia ta. Nu lua o decizie in graba. Fa o plimbare si linisteste-te si abia apoi ia decizia finala.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: