jump to navigation

Cum sa controlezi umiditatea din casa? November 25, 2009

Posted by admin in Sanatate.
Tags:
trackback

Mentinerea unui nivel de umiditate corect in casa dvs este importanta pentru sanatatea dvs. In vreme ce un pic de umiditatea poate fi benefic, prea mult poate sa va puna in pericol sanatatea.

Nivelul de umiditate recomandat

Nivelul de umiditate recomndat este intre 35% si 45%. Acest interval va fi confortabil pentru dvs si familia dvs, nu va afecta instrumentele muzicale, rigipsul sau tapetul, sau orice alt material care ar putea fi afectat de umiditate in exces sau uscaciune.

Nivelul de umiditate variaza in functie de climat si temperatura, iar modul in care o casa se comporta la umiditate variaza in functie de constructie, design si de cat de etansa este cladire.

Ce se intampla cand nivelul de umiditate e prea mare?

Atunci cand umiditatea este prea mare, aerul umed ramane in colturi, beciuri si alte zone inchise. Cel mai adesea se observa in bai, atunci cand la colturi se formeaza mucegai. Condensul se poate acumula si in ferestre, facand ca apa sa curga pe geam si cauzand mucegairea tocariei de lemn. Acest tip de umezeala furnizeaza un mediu perfect pentru inmultirea bacteriilor si a mucegaiului. Mucegaiul lasat necuratat va poate afecta sanatatea foarte serios.

Cand ar trebui sa ridicati nivelul de umiditate?

In timpul iernilor geroase, sistemul dvs de incalzire poate face ca aerul sa devina prea uscat. Poate face si ca obiectele de lemn sa se crape. Pentru a imbunatati calitatea aerului din casa dvs puteti sa va achizitionati un umidificator.

In timpul verii, in functie de climat, e posibil sa fie prea multa umezeala in casa dvs. In acest caz aveti nevoie de un dezumidificator.

Cum sa mentineti un nivel optim de umiditate in casa dvs?

Un higrometru va poate ajuta sa aflati care este nivelul de umiditate din casa dvs. Si aparatele de aer conditionat va pot ajuta sa mentineti un nivel optim de umiditate. Exista chiar si umidificatoare cu ecrane integrate care va pot ajuta sa programati aparatul sa porneasca atunci cand nivelul de umezeala e prea mic si sa se opreasca cand este prea mare.

Si dimensiunea umidificatorului este importanta

Conteaza si dimensiunea umidificatorului. De obicei aceasta ar trebui corelata cu dimensiunea camerei. Daca insa aveti doar un umidificator, plasati-l acolo unde va petreceti cea mai mare parte a timpului, cum este dormitorul. Majoritatea umidificatoarelor vor avea specificat pe ambalaj pentru ce fel de spatii sunt recomandate.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: