jump to navigation

Ce pot sa mananci in Egipt? November 19, 2009

Posted by admin in Mancare.
Tags: ,
trackback

Ca in orice alta cultura aflata la intersectia mai multor lumi, bucataria egipteana a adunat toate ingredientele din bucataria asiatica si africana care s-au potrivit cel mai bine cu nevoile oamenilor.

Mancarea de la hotel, desi bine facuta, nu este mancarea adevarata pe care o mananca egiptenii. Pentru a manca “adevarat” trebuie sa mancati pe strada. Iar Egiptul este o aventura culinara. A manca pe strada nu inseamna a va rezerva la standurile cu mancare, ci la mancarea facuta de oamenii obisnuiti. Iar egiptenii mananca foarte bine. Carnea este de obicei facuta la gratar sau la cuptor, intreaga sau tocata, predominand carnea de miel si cea de pui. Veti vedea mult vaci, dar ele sunt vazute de egipteni mai degraba ca echipament pentru ferma nu ca si sursa de carne.

Shish kebabul este foarte apreciat si mereu servit cu verdeata si salata de rosii, sos tahini si paine “pita”. Asa ca va puteti crea propriul sandwich daca doriti. Painea este mereu “pita” facuta din grau, acoperita cu grau macinat mare, rotunda, aromata si delicioasa cand este proaspat scoasa din cuptor. De multe ori pita plus un sos, tahini sau babaganoush, se consuma pe post de gustare, un fel de fast food delicios si sanatos.

Egiptenii consuma multe rosii, si de obicei asestea sunt foarte aromate si colorate. Salata de rosii traditionala egipteana este facuta din rosii taiate, coriandru, menta, ardei iuti mici (nu jalapeno dar pe aproape) si ceapa, la care se adauga ulei de usturoi. Este minunata pentru digestie dar confera o respiratie mortala. Alte legume consumate de egipteni includ fasolea, care este consumata inclusiv la micul dejun, fiarta sau sub forma de tocanita, sau macinata si transformata in pasta pentru tahini si humus alaturi de cantitati mari de usturoi.

Vinetele, facute piure, sunt ingredientul principal in babaganoush, dar si in musacaua egipteana alaturi de branza alba. Bamele, varza, conopida si cartofii sunt foarte frecvent utilizate in bucataira egipteana, facute tocanita cu rosii si usturoi. Orezul este o constanta universala si se serveste chiar si la micul dejun.

Porumbelul la gratar reprezinta o delicatesa, si ca alte pasari mici, are un gust puternic ,dar este usor de mancat. Pestele il gasiti langa Marea Rosie, foarte aromat, dar fara ulei in exces.

Bineinteles ca atunci cand ne gandim la “Orient”, ne gandim la condimente. In bazarurile egiptene veti putea gasi o uimitoare varietate de condimente, asezate sub forma de piramide foarte intens colorate, de la galbenul sofranului la ocrul curry-ului si albastrul inchis al vopselei indigo. Mancarea de obicei este condimentata, dar nu picanta.

Deserturile nu sunt spectaculoase, vi se pot parea chiar fara gust, asa ca mai bine mancati fructele proaspete decat ca umplutura a unui aluat neindulcit. Veti putea gasi si multe baruri cu sucuri, iar sucul de portocale proaspat stors, indulcit cu trestie de zahar este raiul pe pamant intr-o zi torida de vara.

Bauturi? Intr-o tara musulmana alcoolul nu este privit cu ochi buni si este extrem de scump pentru turisti. Dar berea locala “Stella”, nu foarte tare, fara un gust foarte pronuntat de bere si care este imbuteliata in sticle foarte mari, este ideala pentru a potoli setea permanenta in acest climat de desert.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: